Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2007 01:15 - Предпоследното лято на джобния туризъм. (взето от www.segabg.com)
Автор: thefear Категория: Туризъм   
Прочетен: 1198 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2007 01:18


Предпоследното лято на джобния туризъм

Въпреки че хотелите и платените плажове изтласкаха хората с палатките, последните бастиони с незастроени брегове още чакат снимка за спомен

Денислав Цонев

След насилствения залез на къмпингите и на незастроените площи около морето все по-трудно става за определен тип летовници да похарчат спестените за лятна почивка пари както им харесва.
Става дума за този тип туристи, незаслужено определяни навсякъде и от всички като "хипарите". Хората, за които супер модерните оферти all inclusive (само за 80-100 лв. на ден) се равняват на едноседмични разходи, все още правят чудеса от храброст, за да се скрият от кичозните здания около плажовете. И този сезон, както и миналия, е оптимистично определян като предпоследното лято на палатковия туризъм.
Въпреки цените на парното, на бензина, че и на картонените чаши, в които ви продават кафе на бензиностанциите, с раница, здрави обувки и стотина лева (задължително кеш, а не в дебитна карта) спокойно може да се организира традиционна почивка на море.
Програмата на тура естествено зависи от начина на придвижване, който сте избрали. От големите градове като София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново най-евтино и сравнително бързо до морето се стига на автостоп. Предимство са магистралите "Хемус" и "Тракия", където потокът към заветното море е постоянен, а през сезона всяка втора кола е във вашата посока. Задължително условие е багажът ви да не бие на очи (по-добре с една голяма раница, отколкото с две малки), защото този, който е благоволил да ви качи, често пренася цялата си покъщнина в колата. Носенето на палатка също не е проблем - тежи около 2 кг. и не заема място. Ако маршрутът ви не включва магистралите, е много вероятно да загубите един ден повече. Затова и одумваното БДЖ с всичките му предимства и недостатъци е най-достъпният вариант.
Най-трудно при планирането на подобна почивка си остава намирането на подходящо място по крайбрежието. Предвид масивните палати край плажовете, които определено вече са повече от палатките, изборът на незастроен район е не само ограничен - той си е находка.
В този смисъл предоверяването на информациите в Интернет може да се окаже опасно. Така например Синеморец е представен като "място с девствени плажове", които всъщност са употребени отдавна за хотелски терени. За действителното състояние на местата, които в миналото са имали слава на райски кътчета за къмпингуващите, може да се съди само след актуална проверка. Към момента едно от малкото места, където може да се запали огън на плажа и да се разпъне безплатно палатка, е в

района на Шкорпиловци

На 40 км южно от Варна в посока Бургас модерните сгради и стерилни откъм растителност и животински свят плажове все още не са се появили. Мястото е стратегическо и заради близостта си до Камчия и с едно отиване може да се съчетаят речният и морският туризъм. Дългата плажна ивица е незасегната от чадъри и шезлонги - заради "неудобствата", и летуващите не са много. Няма персонал, който да почиства ивицата, но за щастие не са много и тези, които я замърсяват. Причина за все още некултивираната местност е може би и самото море. За недобри плувци скалите във водата могат да създадат проблеми, но при тихо море се виждат отдалече. Миди, медузи и насекоми все още удържат фронта в Шкорпиловци срещу хорското нашествие. Въпрос на личен избор е вечер да газиш върху мидени черупки, докато приготвяш вечерята, вместо да стъпваш по пластмасови бутилки на път за дискотеката, която, аха, да влезе в морето.
Понеже тясното съжителство с насекомите не е за всеки, а в Шкорпиловци няма друг начин за летуване на палатка, цените на бунгалата също не са за пренебрегване. В зависимост от сезона цените на двустайно бунгало с 4 легла, собствен санитарен възел, хладилник, че и веранда ще ви струва между 7 и 8,50 лв. на вечер. Бунгалата са в бивши ведомствени станции и са от типа на старите ученически лагери. Пътят оттам до плажа е около 300 м и открива позабравени

пейзажи от безкрайни дюни,

които стигат буквално до плажната ивица. С провизии може да се запасите от трите хранителни магазина в селото, което е на около 2 км от почивните станции. Важно е още парите ви да са в кеш, защото в Шкорпиловци и съседните села банкомати няма.
Няма и смисъл да търсите подобни места на юг от тази точка, след като и за сакрална местност като Иракли се зароди спор. Райският плаж е обект на апетити от холандски инвеститори, които искат да вдигнат 4-звезден хотел, като спазят всички екологични изисквания и не засегнат природните забележителности...
Засега Иракли е спасен, но надолу каузата е почти изгубена. Ако търсите спокойствие, се

ориентирайте на север

Край Каварна са съсредоточени повечето от местата, където човек, ако иска, може да остане дори сам със себе си. Съвсем доскоро за такова място се смяташе един от най-красивите плажове в България - Болата. Само на 2 км от нос Калиакра отбивката от пътя ви води през уникална растителност, която изглежда като пренесена от пощенска картичка. Докато слизате по криволичещия, но асфалтиран път, и току преди плажа се оказвате заобиколени от буйна тръстика, оставате с впечатлението, че точно този плаж е мястото, което търсите. Красивият залив е облагороден от красиви и цветни скали и предлага всичко, за което може да си помислите при тези условия. През последните 3 години обаче модернизацията застигна и Болата. В момента ще ви предложат евтини чадъри и шезлонги, на разположение е и заведение на самата ивица. Що се отнася до нощувките, най-близкото населено място е с. Българево, което е на около 6 км от плажа. На все още народни цени там ще ви предложат нормална квартира и ще ви открехнат за местата в региона, които ще е грях да не посетите. Ако пък пътувате с автомобил, проблемът с нощувките може да решите кардинално, като отседнете в Каварна. Градът се променя с часове и ако миналото лято сте били там, вероятно няма да се отегчите и през този сезон.
Класическа дестинация за всеки, който бяга от бетонираните плажове, са още по-северните точки на Черноморието. На 100-тина км от Варна са Шабла и Камен бряг. За идеални плажове не може да става дума, а в Камен бряг такъв изобщо няма. Мястото е характерно с високите скали, от които не един и двама смелчаци са опитали скокове в морето. Камен бряг е и една от класическите точки, на които всяка година се посреща изгревът на 1 юли. В непосредствена близост е друго

райско село - Тюленово

И там брегът като цяло е скалист и с много пещери, но има и удобен плаж, и то в красив залив. В селото има семейни хотели, но може да се отседне на квартира и при местни жители. Една от забележителностите на Тюленово е прословутата Тюленова пещера, където през 60 - 70-те години на миналия век е загинал последният тюлен-монах. До нея се стига само по море, и то при тихо време. Причината е, че нивото на водата стига до входа на пещерата. Ако вълните са по-високи, в пещерата, която е дълга около 200-300 м, е абсурдно да се влезе.
Най-абсурдно обаче е любителите на този вид туризъм да оставят подобен летен тур за следващото лято. Местата, където все още не строят басейни до морето, намаляват всяка година и посещаването дори на един такъв обект годишно скоро ще е спомен за историята. Затова и фотоапаратите са задължителни.

www.segabg.com



Тагове:   лято,   туризъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. enjoy6 - отмираща романтика
01.09.2007 10:45
за съжаление...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thefear
Категория: Лични дневници
Прочетен: 21192
Постинги: 5
Коментари: 5
Гласове: 148
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930